Inspiratie
- Dé expert in kleur & interieur
- Flexa helpt de doe-het-zelver
Goed om je te zien!
Inloggen via e-mail.
Welkom bij Flexa
Inloggen via e-mail.
Aanmelden met e-mail
Registratie compleet
Met succes geregistreerd, gelieve in te loggen
Met succes geregistreerd, gelieve in te loggen
Je wachtwoord vergeten?
Voer het e-mailadres in dat is gekoppeld aan uw account
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord succesvol veranderd
Verzoek verzonden!
Voor meer inspiratie op maat, gelieve de 3 vragen hieronder in te vullen.
Account verwijderen
Kleurenleer
Kleur is één van de belangrijkste aspecten als het op het inrichten en aankleden van de woning aankomt. Het bepaalt voor een groot deel de sfeer en uitstraling van je interieur.
Wat is kleur eigenlijk?
Kleur is iets magisch. Zonder licht is het er zelfs helemaal niet. Pas wanneer er licht is, wordt ook kleur geboren! Dat gaat zo. Wit licht is samengesteld uit alle andere kleuren. Licht dat op de dingen om ons heen valt, wordt deels geabsorbeerd en deels gereflecteerd. De kleur die we waarnemen, is de kleur van het gereflecteerde licht. Wordt er geen licht teruggekaatst, dan zien we zwart!
Kleurencirkel
Een kleurcirkel is eigenlijk niets meer dan een manier om inzichtelijk te maken hoe primaire en secundaire kleuren in elkaar overlopen. Omdat er oneindig veel kleuren zijn bestaan er verschillende kleurencirkels. De eenvoudigste cirkel bestaat uit slechts 6 kleurvakken. In het midden van de cirkel bevinden zich de primaire kleuren. De cirkel daaromheen bestaat uit secundaire en de buitenste cirkel uit tertiaire kleuren.
Primaire kleuren
In de kleurenleer zijn er drie primaire kleuren: geel, blauw en rood. Ze kunnen niet door vermenging worden verkregen maar dienen zelf wel als basis om alle andere kleuren te maken.
Secundaire kleuren
Als we twee van de drie primaire kleuren in gelijke hoeveelheden met elkaar mengen, ontstaan secundaire kleuren. Wijzig de mengverhoudingen, dan krijg je deze kleuren in andere schakeringen.
Tertiaire kleuren
Een tertiaire kleur ontstaat als je een primaire kleur mengt met een secundaire kleur.
Complementaire kleuren
Iedere kleur heeft een complementaire kleur aan de andere kant van het kleurenwiel. Je kunt er duidelijk op zien welke kleuren elkaar harmoniëren. Links staan de koude kleuren en rechts de warme. Twee kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel liggen zijn rood (warm) en groen (koud).
Twee complementaire kleuren geven een contrast, maar vullen elkaar ook aan. Ze harmoniëren. De kunst is om een rustgevend, harmoniërend effect te creëren. Je kunt dit doen door niet evenveel van elke kleur te gebruikenm maar een vleugje van de ene bij de andere. Leg bijvoorbeeld in een overwegend geel-oranje ruimte een paar blauw-grijze accenten. Je zult versteld staan van het resultaat.