Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Bekijk de veelgestelde vragen.


 

Kunnen wij je nog verder helpen? Kijk of je vraag in de veelgestelde vragen is opgenomen. Indien je nog een technische vraag over onze merken hebt, neem dan contact op met onze technische adviseurs. Heb je een vraag over je bestelling, neem dan contact op met onze customer support afdeling. Beide afdelingen zijn bereikbaar tijdens kantooruren. Je kunt ook altijd een bericht achterlaten via Facebook of Instagram.

Hoe verf je verschillende ondergronden

 

Naar top

 

Regenpijp

Reinig en ontvet de ondergrond met Alabastine Verfreiniger (in lauw water), middelgrof schuren en stofvrij maken en reinig opnieuw. Breng Flexa grondverf voor Kunststof aan en werk het af met:

  • Flexa Strak in de Lak terpentine verdunbaar Hoogglans

  • Flexa Strak in de Lak terpentine verdunbaar Zijdeglans

 

Naar top

Keukenkastjes

Of breng eerst een laag aan en werk deze vervolgens af met:

 

Naar top

Douchebak

Een douchebak kun je beter niet schilderen. Deze wordt namelijk regelmatig belast met (veel) water en zeepresten, waardoor een verflaag sneller kan beschadigen.

Naar top

Vuil- of groencontainer

Hier hecht helaas geen verf op! Op sommige soorten kunststof (zoals PP en PE) hecht verf niet; dat geldt ook voor de vuil- en groencontainers. Speciale kunststof hechtprimers zijn voor containers ongeschikt.

Naar top

Badkuip

Schilder alleen de buitenkant van de badkuip; de binnenkant wordt teveel belast met water. Breng eerst een laag Flexa Grondverf Universeel aan de buitenkant aan en werk deze vervolgens af met:

 

Naar top

Tuinmeubilair

In sommige soorten kunststof zit een hoog percentage weekmakers, waardoor het niet overschilderbaar is; dat geldt ook voor tuinmeubilair.

Naar top

Kozijnen

Voor kozijnen binnenshuis hebben we de volgende producten beschikbaar:

  • Flexa mooi makkelijk Deuren & Kozijnen Zijdeglans, geen grondlak nodig!

Voor kozijnen buitenshuis hebben we de volgende producten beschikbaar:

 

Naar top

Kurkvloer

Voor het schilderen van kurkvloeren heeft Flexa geen geschikt product. Wel kun je Glitsa Vloerlak gebruiken.

Naar top

MDF of HDF plaatmateriaal (boekenkast, bureau e.d.)

Reinig en ontvet de ondergrond met Alabastine Verfreiniger (in lauw water). Schuur het met grofte P150 P180, maak het stofvrij en reinig en ontvet nogmaals. Breng daarna een laag Flexa Grondverf voor MDF aan. Waar nodig plamuur je met Alabastine Universele Houtplamuur. Breng vervolgens de tweede laag Flexa Grondverf voor MDF aan. Werk het af met twee lagen Flexa Strak in de Lak watergedragen of Flexa Creations in de gewenste kleur en glansgraad. Tussen de lagen licht schuren en stofvrij maken.

Naar top

Centrale verwarming

Als de bestaande verflaag op een radiator intact is, kun je daarop een waterverdunbare verf toepassen. Bij een niet intacte laag voorzie je waar nodig het blanke metaal van Flexa Grondverf voor Metaal. Werk daarna de radiator af met Flexa Radiatorlak.

 

Naar top

Radiator

 

Naar top

Metalen fiets

 

Naar top

Tuinhek

Voor een duurzaam resultaat verwijder je eerst alle roest tot op het blanke metaal door het grof te schuren. Ontvet het daarna met wasbenzine en breng op de geschuurde plekken twee lagen Flexa Grondverf voor Metaal aan. Ontvet de intacte verflaag met Alabastine Verfreiniger (in lauw water), schuur het middelgrof, maak het stofvrij en ontvet opnieuw. Werk het gehele hek af met: 

Flexa Strak in de Lak buiten Zijdeglans of Hoogglans.

Naar top

Zinken dakgoot

Zink is een lastige ondergrond om te schilderen. Onder invloed van vocht en milieu ontstaat er op het zink een laag die de hechting van verflagen kan beïnvloeden. Binnen het assortiment van Flexa is hier geen passend product voor. Gebruik als primer Sikkens Redox AC Multi Primer. Werk dit af met Flexa Strak in de Lak buiten Zijdeglans of Hoogglans in de gewenste kleur.

Naar top

Gietijzeren badkuip

Het metaal goed ontroesten en ontvetten met wasbenzine. Vervolgens twee lagen Flexa Multiprimer aanbrengen. Tot slot afwerken met Flexa Hoog- of Zijdeglans in de gewenste kleur. Door de hoge mate van waterbelasting is de binnenzijde helaas niet te schilderen.

Naar top

Caravan (gecoat aluminium)

De ondergrond goed reinigen en ontvetten met Alabastine Verfreiniger (in lauw water). Voldoende grof schuren grofte P180-P220, stofvrij maken en nogmaals reinigen en ontvetten. Breng dan een laag Flexa Multiprimer of Grondverf voor Kunststof Watergedragen | Flexa aan. Werk het vervolgens af met:

- Flexa Strak in de Lak buiten Zijdeglans of Hoogglans.

Naar top

Muur (kaal beton)

Vul gaatjes in de muur met Alabastine Muurvuller. Strijk daarna de gehele muur voor met Flexa Strak op de Muur Voorstrijk of Flexa Creations Voorstrijk Werk de muur af met Flexa Muurverf.

Naar top

Gargagevloer (of schuurvloer)

Poederende delen bijvoorbeeld verwijderen  met een stugge borstel/staalbezem. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt. Vervolgens reinigen en ontvetten met Alabastine Verfreiniger. Beschadigingen repareren met Alabastine Vloervuller. Daarna de eerste laag Flexa Garagevloerverf ca. 15% verdund aanbrengen met een kwast. Vervolgens afwerken met twee lagen Flexa Garagevloerverf max. 5% verdund.

Naar top

Woningvloer (kaal beton)

Pas gestort beton moet ten minste 30 dagen drogen voordat erop geschilderd kan worden. Alle loszittende / poederende delen verwijderen bijvoorbeeld met een stugge borstel. Vervolgens reinigen en ontvetten met Alabastine Verfreiniger. Beschadigingen bijwerken met Alabastine Vloervuller. Daarna de eerste laag Flexa Vloerverf ca. 15% verdund aanbrengen met een kwast. Vervolgens afwerken met twee lagen Flexa Vloerverf max. 5% verdund.

Naar top

Muur/plafond met poederende laag

Verwijder zoveel mogelijk alle loszittende / poederende delen. Herstel eventuele beschadigingen met Alabastine Muurvuller. Breng vervolgens een laag Alabastine Voorstrijk Zuiging & Hechting aan. Werk het daarna af met Flexa Powerdek (wit) of Flexa Muurverf (kleur).

Naar top

Muur/plafond met ‘korrelige laag’

Werk alle beschadigingen bij met een Alabastine Muurvuller en of Alabastine Spack reparatie. Breng vervolgens een laag Flexa Strak op de Muur Voorstrijk of Flexa Creations Voorstrijk aan om aanzetten en een overmaat aan zuiging te voorkomen. Werk het vervolgens af met Flexa Powerdek (wit) of Flexa muurverf (kleur). Afhankelijk van de laagdikte en het aantal aangebracht lagen zal de structuur minder grof worden.

Naar top

Grijze trottoirtegels

Het is beter om deze tegels niet te schilderen. Doordat eroverheen gelopen wordt, wordt het (te) veel belast. Daarnaast kan optrekkend vocht vanuit de grond tegen de verflaag drukken en veroorzaakt onthechting.

Naar top

Muur/plafond met nicotine/roet vlekken

Probeer eerst de oorzaak van de vlekken weg te nemen. Verwijder roet of nicotine aanslag met Alabastine Verfreiniger (in lauw water). Breng vervolgens een laag Alabastine Voorstrijk Vlekken aan. Bij ernstige verontreiniging kan een tweede laag noodzakelijk zijn, breng deze na 24 uur drogen van de eerste laag aan. Na droging de muren en/of het plafond afwerken met Flexa Powerdek (wit) of Flexa Muurverf in de gewenste kleur.

Naar top

Muur met veegvaste muurverf (witkalk)

Veegvaste muurverf (ook wel witkalk of witsel genoemd) is door zijn poederende karakter en reversibel bindmiddel (deze verf lost op als er water op komt!) niet overschilderbaar met de normale waterverdunbare dispersiemuurverf. Het beste kun je de bestaande laag geheel, of zover mogelijk, verwijderen, bijvoorbeeld door afsteken, grof schuren en daarna afwassen met water. Werk het vervolgens af met Flexa Powerdek (wit) of Flexa Muurverf (kleur).

Naar top

Onbekende laag op muur/plafond

Als de ondergrond niet afgeeft maak deze dan nat met spiritus of alcohol. Gaat de laag plakken dan is er sprake van een (waterverdunbare) latex muurverf en kan het afgewerkt worden met Flexa Powerdek (wit) of Flexa Muurverf (kleur). Gebeurt er niets dan is er sprake van terpentineverdunbare muurverf en kan deze overgeschilderd worden met Flexa Powerdek (wit) of Flexa Muurverf (kleur).

Naar top

Muurtegels in keuken/badkamer

Reinig de tegels grondig met Alabastine Verfreiniger (in lauw water). Schuur de ondergrond daarna zo goed mogelijk, maak het stofvrij en ontvet nogmaals. Breng vervolgens als grondlaag een laag Alabastine Tegellak ca. 10% verdund aan. Werk het af met 1-2 lagen Tegellak max. 5% verdund. Tussen de lagen licht schuren en stofvrij maken.

Naar top

Tegelvloer (badkamer)

Omdat vloertegels harder zijn dan muurtegels en vanwege de hoge mate van waterbelasting en zeepresten op de ondergrond is schilderen af te raden.

Naar top

Nagestreken vloer in garage/schuur

Met een goede voorbehandeling is deze (gevlinderde) vloer goed te schilderen. Schuur de ondergrond intensief machinaal met korrelgrofte P24-P36 en maak het stofvrij. Vervolgens de eerste laag Flexa Garagevloerverf of Flexa Vloerverf ca. 15% verdund goed inwassen met de kwast. Werk het af met twee lagen Flexa Garagevloerverf of Flexa Vloerverf max. 5% verdund. Tussen de lagen licht schuren en stofvrij maken.

Naar top

Terracotta bloempotten

Maak de pot goed schoon en laat het drogen. Behandel het daarna voor met Alabastine Sneldrogende Voorstrijk. Werk het vervolgens af met Flexa Strak in de Lak buiten Zijdeglans of Hoogglans. Om bladdervorming (door vocht) te voorkomen, adviseren wij om planten in een zgn. binnenpot te plaatsen.

Naar top

Plafond met lekkage vlekken

Los eerst de oorzaak van de lekkage op. Reinig vervolgens de ondergrond met Alabastine Verfreiniger (in lauw water). Breng na droging een laag Alabastine Voorstrijk Vlekken aan en werk het vervolgens af met Flexa Powerdek (wit) of Flexa Muurverf (kleur).

Naar top

Muren met viltstift vlekken

Reinig de muur zo goed mogelijk met Alabastine Verfreiniger. Breng een laag Alabastine Voorstrijk Vlekken aan. Werk het vervolgens af met:

 

Flexa Easycare is een compleet assortiment van speciale matte muurverven. Het voordeel van deze producten is dat vlekken en vuil veel gemakkelijker verwijderd kunnen worden Het is zeer geschikt voor muren in ruimtes die veel gebruikt worden, zoals een gang, woonkamer, keuken of badkamer.

Gebruik Flexa Easycare Voorstrijk voor een betere hechting en dekkracht van Flexa Easycare. Bovendien voorkomt het aanzetten en kleurverschillen.

Flexa Easycare is kant-en-klaar verkrijgbaar in toegankelijke kleuren en mengbaar in alle overige kleuren.

Naar top

Vinyl behang

Door een hoog percentage weekmakers in veel soorten vinylbehang drogen verflagen slecht. Verflaag kan plakkerig worden. Test of jouw behang overschilderbaar is met een proefvlak op een weinig zichtbare plek. Als na ca. 14 dagen de verflaag niet plakt, of afgeeft dan is overschilderen geen enkel probleem.

Naar top

Afgebladderd hout

Dit wordt veroorzaakt door vocht. Gewoonlijk worden alleen de bovenkant en uiteinden van de planken geverfd. Normaliter worden alleen de bovenkant en uiteinden van de planken geverfd. Daardoor zijn de zijkanten en onderkant onbeschermd en kunnen vocht opnemen afkomstig van regen en de grond onder de vloer. Het vocht, dat door de zonnewarmte naar het oppervlak wordt getrokken, veroorzaakt de onthechting tussen het hout en de verf, waardoor deze gaat afbladderen. De beste manier om een nieuwe vloer te beschermen is om een dekkende of transparante Cetabever Vlonder en Terras aan te brengen.

Naar top

Hard kunststof

Reinig en ontvet de ondergrond met Alabastine Verfreiniger (in lauw water), schuur het oppervlak intensief met middelgrof, maak het stofvrij en reinig en ontvet opnieuw. Breng Flexa Grondverf voor kunststof aan en werk af met:

·       Flexa Strak in de Lak Hoog- of Zijdeglans

Naar top

Acryl kozijnen en terpentine verf

Een watergedragen verf is doorgaans elastischer en zachter dan een terpentine verdunbare verf. Laatstgenoemd product is relatief hard en wordt bij veroudering brosser. Een gouden regel bij het overschilderen van bestaande verflagen op hout is "Watergedragen verven bij voorkeur overschilderen met watergedragen verven".

Naar top

Schimmel op plafond

Schimmel komt meestal voor in ruimtes met een hoog vochtgehalte (badkamer). Het is dan ook belangrijk om deze ruimte altijd goed te ventileren. Reinig de ondergrond met een stugge borstel en een oplossing van soda in warm water. Zorg er voor dat alle zwarte puntjes volledig zijn verdwenen. Werk vervolgens af kan worden met Flexa Powerdek (wit) of Flexa Muurverf (kleur).

Naar top

Beschadigd laminaat

Laminaat bestaat uit hout met een kunststof bovenlaag. Deze bovenlaag is niet te schuren en te schilderen zonder het motief aan te tasten. 

Naar top

Ondergrondproblematiek, verfkeuze en materialen

 

Naar top

Grijs/vale strepen

Grijze/ zwarte vlekken en strepen ontstaan meestal door milieuverontreiniging, die via regen op het schilderwerk terecht komt. Deze zeer agressieve verontreiniging ‘vreet’ zich vast in de verse verflaag. Met als gevolg lastig te verwijderen vlekken / strepen. Gebruik een goede cleaner, zoals Bendolit, om deze verontreiniging weg te halen. Dit heeft geen nadelige gevolgen voor het verfsysteem. 

Naar top

Houtrot

Het gaat hier om houtrot, dit herstel je als volgt: Al het “rotte” hout verwijderen inclusief 1 a 2 cm van het “gezonde” / intacte hout. Dit om herhaling te voorkomen. Maak daarna indien nodig een bekisting om de beschadigde kale plek. Vul dit deel op met Alabastine Houtrotvuller. Werk het kozijn af met Flexa Strak in de Lak buiten Zijdeglans of Hoogglans.

Naar top

Vergeelde radiator

Vergelen (versneld verouderen) is het gevolg van continue verwarming van een terpentineverdunbare verf (in lichte kleuren). Gebruik waterverdunbare producten om vergeling te voorkomen, zoals Flexa Strak in de Lak binnen Hoog- of Zijdeglans, Flexa Creations Lak hoogglans, Zijdeglans of Extra Mat of Flexa Mooi Makkelijk.

Naar top

Muurbeschadigingen

Repareer deze plekken met Alabastine Muurvuller en werk vervolgens de gehele muur af met één van de Flexa Muurverven.

Naar top

Poederachtige vlekken op metselwerk

Deze afzetting, die muuruitslag wordt genoemd, wordt veroorzaakt door vocht in het metselwerk. Het vocht lost zouten in het metselwerk op -- de mortel, stenen, beton etc. -- en wordt door de zonnewarmte naar de oppervlakte getrokken. Het water verdampt en laat witte neerslag achter die voor het schilderen moet worden verwijderd.

Verwijder, nadat je de bron van het vocht hebt gevonden en verholpen, de muuruitslag met een stugge borstel, behandel het vervolgens met Alabastine Sneldrogende Voorstrijk en breng daarna een buitenkwaliteit Flexa Muurverf aan.

Naar top

Verkleurde terpentineverf

Terpentineverdunbare verf droogt door reactie met zuurstof, waarbij een zogenoemd kleurdragend reactieproduct (vergeling) ontstaat. Daglicht breekt deze kleurdragers af. In een donkere ruimte gebeurt dit niet en ontstaat vergeling zowel bij lichte als bij donkere kleuren. Alleen bij lichte kleuren is deze vergeling duidelijk zichtbaar. Denk hierbij aan de binnenkant van een kast, een sanitaire ruimte etc.

Naar top

Sinaasappelschil na droging

Door de open structuur van de roller wordt zuurstof in de laag geperst, waardoor blaasjes ontstaan. Deze blaasjes kunnen onder invloed van temperatuur en/ of laagdikte niet meer volledig wegvloeien, met een sinaasappelschilstructuur als gevolg. Je voorkomt dit door in plaats van een schuimroller een lakvilt- of mohair roller te gebruiken.

Naar top

Houtwerk overschilderen

Als je het houtwerk buiten gaat schilderen, begin dan met een korte inspectie. Je kan dit combineren met het schoonmaken van je kozijnen, ramen of deuren.

Schoonmaken is een heel belangrijke stap en dan doe je altijd als eerste. Op een schone ondergrond hecht de verflaag namelijk optimaal. Dus: niet meteen gaan schuren, want dan schuur je het vuil in de ondergrond.

Na het schoonmaken met Alabastine Verfreiniger (in water) laat je het houtwerk drogen. Daarna verwijder je de slechtere verflagen, die je al gespot had tijdens het schoonmaken, door grof te schuren met schuurpapier korrelgrofte P150-P180. Stof alle delen daarna af.

Vervolgens schuur je de bestaande verflagen die er nog goed uitzagen. Daarvoor gebruik je een kleinere korrel (korrelgrofte P220-P280). Schuur ze netjes dof en maak stofvrij. Neem je houtwerk voor de zekerheid nog even af met een schone, vochtige doek.

Nu kun je gaan verven! Behandel eerst de kale plekjes waar geen verf meer zit met Flexa grondverf (gebruik bijvoorbeeld Flexa Strak in de Lak Grondlak Buiten) Als de laag dun is breng je nog een laagje aan. Let goed op de droogtijden.

Na drogen kun je de grondverflaag heel licht schuren en stofvrij maken. Afwerken met één of twee lagen Flexa Strak in de Lak Buitenlak Zijdeglans of Hoogglans. Tip: schuur heel lichtjes tussen de lagen met fijn schuurpapier (P320).

Naar top

Beits over hoogglans verf

Reinig en ontvet de ondergrond met Alabastine Verfreiniger (in lauw water). Schuur voldoende grof grofte P220 – P280, maak de ondergrond stofvrij en ontvet nogmaals. Breng vervolgens de beits aan, bijvoorbeeld CetaBever Dekkende Meesterbeits.

Naar top

Acryl over terpentineverf

Na een grondige voorbehandeling (ontvetten met Alabastine Verfreiniger) voldoende grof schuren stofvrij maken en nogmaals ontvetten) kan acrylverf worden aangebracht op een ondergrond waar terpentineverdunbare verf op zit.

Naar top

Terpentineverf over acryl

Na een grondige voorbehandeling (ontvetten met Alabastine Verfreiniger) voldoende grof schuren, stofvrij maken en nogmaals ontvetten) kan bij een binnentoepassing terpentineverdunbare verf aangebracht worden op een acrylverf. Bij een buitentoepassing kan dit niet en dient met name op de liggende delen de acrylverf verwijderd te worden.

Naar top

Mat over zijdeglans

Zijdeglanzende of glanzende muurverven zijn meestal terpentine verdunbaar. Dus eerst goed ontvetten met Alabastine Verfreiniger, schuren en stofvrij maken, nogmaals ontvetten en vervolgens afwerken met Flexa Easycare Muurverf.

Naar top

Testen of de verflaag vast zit

Om te controleren of de hechting nog in orde is, kras je met een scherp mes een kruis in de verflaag. Plak daar een stukje tape overheen, druk het goed aan en verwijder het in één ruk. Blijft de bestaande laag zitten, dan is de hechting goed. Laat de laag (deels) los dan is weghalen de enige oplossing.

Naar top

Bewaren van verf

Verf is goed houdbaar. Waterverdunbare verven tenminste 1 jaar en terpentineverdunbare verven tenminste 2 jaar. Bewaar verf vorstvrij, bij voorkeur niet in een ruimte (schuur) waar het product blootstaat aan (te) hoge en (te) lage temperaturen.

Naar top

Voor gebruik roeren

Voor een egale kleur en glansgraad is het belangrijk om verf voor gebruik goed door te roeren.

Naar top

Verf of beits kiezen

Verf is leverbaar in hoog- of zijdeglans en wordt altijd samen met een grondverf gebruikt. Een dekkende beits is alleen leverbaar in half- of zijdeglans en is vochtregulerend. Een transparante beits is leverbaar in glans of zijdeglans en is ook vochtregulerend. Waar je voor kiest hangt onder meer af van de gewenste glans en duurzaamheid, de kleur, de kwaliteit van de ondergrond en hoe makkelijk je het wilt kunnen aanbrengen. Verfsystemen zijn in het algemeen duurzamer dan beitssystemen.

Naar top

Bevroren verf

Waterverdunbare verf kan bevriezen en gaat daardoor kapot. Je kunt dit herkennen aan de (rotte) lucht en of aan het korrelige uiterlijk. Het beste kunt je de bedorven verf inleveren bij de milieustraat voor klein chemisch afval van je gemeente.

Naar top

Lak mengen met grondverf

Terpentineverdunbare verf kan zonder problemen gemengd worden met een terpentineverdunbare grondverf. Op deze manier ontstaat een gekleurde grondverf waarop een aflak prima zal dekken.

Naar top

Hoeveelheid verf per laag

Op ieder Flexa product staat het rendement (verbruik) aangegeven. Ofwel het aantal vierkante meters welke je met een liter in 1 laag kunt schilderen.

Als je het aantal vierkante meters te schilderen oppervlak weet dan deelt je dit door het verbruik om te weten hoeveel liter je voor 1 laag nodig hebt. Vervolgens staat op de etikettekst aangegeven hoeveel lagen je dient aan te brengen. Ofwel zo ontstaat de totaal benodigde hoeveelheid verf of muurverf.

Let op: Het rendement is afhankelijk van de applicatiemethode en de ruwheid, structuur en porositeit van de ondergrond. Als de ondergrond niet glad is, of sterk zuigend dan heb je meer verf nodig. Het rendement zal da lager worden dan op de verpakking vermeld staat.

Naar top

Tweede laag aanbrengen

Na droging van de eerste laag (zie de etikettekst voor de juiste tijd) kun je, na licht schuren en stofvrij maken, de tweede laag aanbrengen.

Naar top

Het voorkomen van aanzetten

Gebruik acryl kwasten en acryl rollers. Breng voldoende laagdikte aan verdeel deze goed en kwast / rol niet te lang in de laag.

Naar top

Het voorkomen van overlapping

Overlap ontstaat als een deel dat je net hebt geschilderd al begint te drogen voordat je het volgende deel gaat schilderen. Probeer niet te grote delen in één keer te behandelen.

Naar top

Schoonmaken van de verflaag

Schoonhouden van geschilderde oppervlakken is belangrijk, maar dan wel met een niet-schurend schoonmaakmiddel. Gebruik bijvoorbeeld Alabastine Verfreiniger.

Naar top

Verfresten

Bij schilderklussen gebruik je producten waar chemicaliën in zitten. Overtollige verf kan het milieu schade toebrengen als het niet goed wordt afgevoerd.

Achterop het blik kun je zien hoeveel verf je nodig hebt voor je klus. Met bruikbare restjes kun je anderen misschien nog een plezier doen.

Spoel het niet door de afvoer. Breng restanten naar het verzamelpunt voor klein chemisch afval van de gemeente.

Naar top

Schoonmaken van kwasten en rollers

Je hebt langer plezier van je kwasten en rollers als je ze na gebruik goed schoonmaakt en laat drogen voordat je ze opbergt. Hoe je ze schoonmaakt hangt af van de verfsoort die je hebt gebruikt.

Kwasten en rollers die voor watergedragen verf zijn gebruikt maak je schoon met warm water en Alabastine Verfreiniger.

Kwasten en rollers waarmee je oplosmiddelhoudende verf hebt aangebracht maak je schoon met terpentine. Vervolgens wassen in warm water met Alabastine Verfreiniger.

Naar top

Afplaktape verwijderen

Tape kun je het beste direct na het schilderen verwijderen. Als je het laat zitten tot de verflaag droog is, dan scheurt of breekt het.

Naar top

Welke kwast of roller voor waterverdunbare verf

Voor waterverdunbare (acryl)verven zijn speciale acrylkwasten en rollers verkrijgbaar. De samenstelling van de haren (een combinatie van varkens- en kunststofharen) geeft een optimale vloeiing van de verflaag. Er zijn ook speciale acrylrollers om acrylbeits en een acrylverf aan te brengen.

Naar top

Welke kwast voor blanke lak/vernis

Voor blanke lak of vernis zijn speciale platte verniskwasten verkrijgbaar.

Naar top

Gebruikte terpentine

Gooi terpentine waarmee kwasten zijn schoongemaakt niet weg. Als je het een paar dagen in een jampotje laat staan, zakken de gekleurde verfresten naar de bodem en blijft er een bijna schone oplossing over die je kunt overschenken en eventueel hergebruiken.

Spoel terpentine niet door de afvoer. Maar breng het naar het verzamelpunt voor klein chemisch afval van de gemeente.

Naar top

Voordelen van mat en zijdeglans

 
  • Gelijkmatige reflectie van licht (het oppervlak lijkt zachter en egaler).
  • Oneffenheden worden gemaskeerd (minder voorbehandeling nodig).
  • Minder vatbaar voor 'overlappingen' (makkelijker aan te brengen en bij te werken).

    Naar top
Nadelen van mat en zijdeglans
 
  • Minder vlek- en slijtagebestendig dan verven met een hogere glans.
  • Minder goed afwasbaar/vochtbestendig dan verven met een hogere glans.
 

Naar top

Voordelen van hoogglans

 
  • Blijven langer schoon (vlekbestendigheid).
  • Gemakkelijker schoon te maken (vochtbestendigheid).
  • Gladde, meer glanzende afwerking.
 

Naar top

Nadelen van hoogglans

 
  • Meer voorbereiding nodig, omdat hoogglans verf oneffenheden meer benadrukt.
  • Moeilijker bij te werken dan verf met een lagere glans (bijgewerkte plekken lijken meer geaccentueerd te worden).
 

Naar top

De verschillende glanssoorten

Matte afwerkingen verbergen onvolkomenheden in het oppervlak. Hoe hoger de glans hoe beter / gladder het oppervlak moet zijn als het uiterlijk aanzien van de wand van belang is. Dankzij technische vooruitgang koop je tegenwoordig matte afwerkingen met een zeer goed afwasbaar oppervlak. Zijdeglans en halfglans afwerkingen worden beschouwd als beter bestand tegen afschrobben dan matte afwerkingen.
 

Naar top

Verschil tussen waterverdunbaar en terpentineverdunbaar

Waterverdunbare verven zijn geurarm, sneldroog en niet vergelend. Dit in tegenstelling tot terpentineverdunbare verven welke een langere droogtijd hebben en meer geurbelasting geven. Daarnaast zijn voor waterverdunbare verven speciale acrylkwasten en rollers nodig.

Voordelen van waterverdunbare verf:

  • Niet vergelend.
  • Ademt beter (makkelijk voor gebruik in vochtige ruimten).
  • Betere glans- en kleurbehoud (zien er langer als ‘nieuw’ uit).
  • Elastisch (minder kans op scheuren en bladderen).

Voordelen van terpentineverdunbare verf:

  • Betere hechting en bescherming van het oppervlak.
  • Hecht beter op gladde ondergronden.
  • Scherpe, rijkere glans na aanbrengen (die na verloop van tijd afneemt).
  • Hardere, duurzamere afwerking (na verloop van tijd wordt het brosser).

Naar top

Droogtijden van verf

Waterverdunbare verf is nu ca. 4 uur bij 20° droog en overschilderbaar. Terpentineverdunbare verf is na 16 uur bij 20° schuurbaar en overschilderbaar.

Waterverdunbare verf is na 4 dagen volledig doorgehard terwijl een terpentineverdunbare verf na 7 dagen is doorgehard.

Naar top

Verspuiten van verf

De water- en terpentineverdunbare verven van Flexa kunnen worden aangebracht met de verfspuit. Gebruik voor terpentineverdunbare lakken 0-10% wasbenzine. Bij waterverdunbare lakken kun je 0-10% water gebruiken als spuitverdunning. Check ook de specificaties van de verfspuit voor extra informatie.

Naar top

Samenstelling van verf

Verven bestaan uit vier hoofdbestanddelen t.w: • Pigment • Bindmiddel • Oplosmiddel • Additieven

Pigmenten zorgen voor kleur en dekkracht van de verf of beits. Bindmiddelen zorgen voor o.a. hechting, vloeiing, glansgraad, bescherming en duurzaamheid.

Bindmiddelen worden afhankelijk van de soort opgelost in terpentine of water. Zo ontstaan water- of terpentineverdunbare verven en beitsen.

Een oplosmiddel (water of terpentine) zorgt voor de vloeiing en dus verwerking van de verf. Daarnaast zorgt het verdampen van water voor de droging van een waterverdunbare verf. Terpentineverdunbare verven drogen beperkt door verdamping van oplosmiddel en vervolgens door reactie met zuurstof.

Additieven zijn hulpstoffen die aan een verf of beits worden toegevoegd om een verf speciale eigenschappen mee te geven. Denk hierbij aan het UV Filter in Cetabever Transparante Meesterbeits. Dit UV filter verlengt de levensduur van de droge laag.

Naar top

Beste periode voor buitenschilderwerk

De beste periode is vanaf medio april tot eind september. Lage temperaturen en/of een hoge luchtvochtigheid vertragen de droging / doorharding van verflagen. Voorkom schilderen in de volle zon maar schilder bij voorkeur achter de zon aan.

Naar top

Oorzaken van schroei

Als de eerste laag nog niet volledig droog is gaat de tweede laag de eerste opweken. Met als gevolg een gerimpeld / geschroeid uiterlijk.

Naar top

Oorzaken van verkleuren/vergelen

Terpentineverdunbare verf of beits verkleurt vooral in lichte kleuren in donkere ruimtes. Daglicht zorgt ervoor dat de verf of beits minder verkleurt. Waterverdunbare of Acrylverf of -beits vergeelt niet.

Naar top

Voordelen van kwast boven roller

Kwasten zijn meer geschikt voor gebruik bij kleinere objecten en op moeilijk bereikbare plaatsen. Met een kwast heb je minder last van verfspetters en kwasten zijn gemakkelijker schoon te maken.

Naar top

Voordelen van roller boven kwast

Verf kan sneller worden aangebracht met een roller dan met een kwast, zeker bij grote oppervlakken. Over het algemeen kunnen minder ervaren klussers beter overweg met het aanbrengen van verf d.m.v. een roller. Rollers zijn goedkoper dan meer high-end oplossingen zoals een spray.

Naar top

Veilig en eenvoudig betalen ideal visa amex master card
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.